پیسی یا برص چیست ؟
پیسی یا برص یکی از انواع بیماریهای پوستی است که در این بیماری لکههای سفید رنگی در پوست به وجود میآید. این لکهها ممکن است در هر قسمتی از بدن مشاهده شوند. اما علل بروز این بیماری چیست؟ هنگامی که ملانوسیت پوست از بین برود، فرد دچار بیماری برص میشود. اما ملانوسیت چیست؟ ملانوسیت، به سلولهایی گفته میشود که رنگدانههای پوست را به وجود میآورند و از پوست در مقابل اشعههای مضر حفاظت میکنند. فرقی نمیکند چه جنسیتی و سنی داشته باشید، این بیماری میتواند هر فردی را درگیر خودش کند. به طور کلی ۰.۵ تا ۲ درصد از افراد در جهان به پیسی یا برص دچار هستند. ما در این مقاله قصد داریم اطلاعات مفید و مختصری در مورد این عارضه پوستی به شما عزیزان ارائه دهیم.
بیماری برص چیست؟
برص یک نوع بیماری پوستی است که طی این بیماری بخشهایی از پوست رنگ خود را از دست میدهد. میزان شیوع این بیماری در افراد متفاوت است و نمیتوان گفت که چه مقدار از پوست را درگیر خود خواهد کرد.
برص میتواند قسمتهایی مانند داخل دهان، مو یا چشم را درگیر خود کند. در بیشتر مواقع ممکن است قسمتهایی که به برص دچار شدهاند، تا پایان عمر به همان حالت بماند.
همانطور که گفتیم نمی توانیم به صورت دقیق میزان محدوده گسترش لک را تشخیص دهیم. شاید این لکهها چند ماه یا چند سال به همان حالت بماند. در افرادی که پوست تیرهای دارند، این لکهها بیشتر به چشم خواهد آمد.
علائم بیماری پیسی یا برص
تنها علائم این بیماری وجود لکههای سفید و صاف بر روی پوست میباشد. معمولا اولین لکه در قسمتی به وجود میآید که در معرض نور خورشید است.
این بیماری در آغاز کمرنگ تر از بقیه قسمتهای پوست است، این لکهها به مرور سفید میشوند.
لکههای ناشی از برص یا پیسی شکل منظمی ندارند و ممکن است در برخی اوقات لبه این لکهها قرمز کمرنگ باشد و منجر به خارش شود.
بهتر است بدانید که این لکهها هیچوقت خشک یا تحریک نمیشوند و دردی ندارند.
تاثیرات این بیماری بین افراد متفاوت است . برخی از افراد وقتی به این بیماری دچار میشوند؛ فقط تعداد کمی از این لکهها بر روی پوستشان وجود دارد و برخی دیگر نیز لکههای بزرگتری دارند و قسمت بیشتری از پوست را درگیر میکند.
علل بروز بیماری برص
وقتی فرد به برص دچار شود، پوست دیگر ملانین تولید نمیکند و به همین دلیل است که قسمتی از پوست به رنگ سفید در میآید. اما چه عاملی سبب میشود که پوست دیگر ملانین تولید نکند؟
سابقه خانوادگی، اختلال در سیستم ایمنی، استرس یا آفتاب سوختگی ممکن است از دلایل بروز بیماری برص باشد.
بیماری برص از فردی به فرد دیگر منتقل نمیشود، هر فردی در هر سنی میتواند به برص دچار شود.
طبق مطالعات و تحقیقات صورت گرفته، احتمال شروع برص در سن ۲۰سالگی است و علت دقیق این بیماری مشخص نیست. موارد دیگری که میتواند جزو عوامل بروز برص باشد عبارتند از:
- وجود یک اختلال ایمنی که سبب از بین رفتن ملانوسیت میشود.
- نداشتن تعادل استرس اکسیداتیو
- موقعیت استرس زا
- آفتاب سوختگی شدید
- مواد شیمیایی
- وراثت
- ویروس
سخن پایانی
همانطور که گفتیم برص سبب میشود قسمتهایی از پوست فرد رنگ واقعی خود را از دست بدهد و سفید شود.
ما در قسمت بالا به دلایل بروز این بیماری اشاره کردیم. ممکن است بسیاری از افراد با این بیماری احساس خجالت بکنند و اعتماد بنفس خود را از دست دهند.
اما نگران نباشید! کلينيک دنیز همراه شماست، شما میتوانید از طریق شمارههای درج شده از مشاوره رایگان تیم مجرب ما بهرهمند شوید.